Mantar Hastalıkları
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge)
Mantar hastalığı en sık karşılaşılan deri rahatsızlıkları arasında gösterilmektedir. Mantar hastalıkları (cilt, tırnak, saç, genital bölge) bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları arasında yer almaktadır Vücudun farklı kısımlarında oluşan mantar hastalıkları zaman içerisinde farklı alanlara yayılabilmektedir. Deride ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı, iltihap ve dökülmeler mantar rahatsızlıklarının belirtisi olabilmektedir. Bu rahatsızlık enfekte olmuş insanlardan sağlıklı insanlara bulaşabilmektedir. Belirtilerin şiddetine ve seyrine göre hastalığa en uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Genel olarak tedavide krem, pomat ve tabletler kullanılmaktadır.
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge) Nelerdir?
Mantar hastalığının tanımı tek hücreli mantarların ciltte oluşturduğu kaşıntı şeklinde yapılabilmektedir. Bu hastalık yalnızca kaşıntı ile kalmamakta aynı zamanda iltihap, kızarıklık ve şişlik gibi etkenlere de neden olabilmektedir. Farklı mantar türleri vücuttaki farklı bölgelere yerleşmekte ve insan sağlığını bozmaktadır. Özellikle el ve ayakta görülen bu rahatsızlık yüz, vücut ve kafa derisine kadar yayılabilmektedir. İlk olarak sınırları belli şekilde oluşan cilt döküntüleri görülmektedir. Ardından bunlar sınırlarını genişleterek yayılmaya başlamaktadır. Kızarıklıklar iltihaplı bölgelere dönüşmekte ve enfeksiyonun şiddeti artmaktadır. Mantar hastalıkları en sık tırnak, ayak, gövde, vajina, saç ve kasıkta çıkmaktadır. Bazı zamanlarda nadir de olsa lenf bezlerinde ve dil üzerinde de mantar görülebilmektedir.
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge) Bulaşır Mı?
Mantar hastalığının bulaşıcı olup olmaması mantar hastalığı şüphesi taşıyan insanların merak konusudur. Bu hastalık hem deri teması ile hem de ortak eşya kullanımı ile kolayca bulaşabilmektedir. Bazı güçlü mantar türleri yüksek bulaşıcılık taşımakta ve kalabalık ortamlarda çok sayıda insanı etkileyebilmektedir. Bu nedenle çocukların derisinde oluşan mantar rahatsızlıkları okul ortamında çok daha hızlı yayılmaktadır.
Mantar hastalıkları ayakkabı ya da havlu yolu ile insanlara bulaşmaktadır. Ortak kullanım alanı olan hamam, havuz, sauna, plaj gibi alanlar mantarın bulaşması için en uygun ortamlardır. Mantar yalnızca bu ortamlarda değil aynı zamanda topraktanda bulaşabilir. Bahçe, tarla gibi alanlar mantarın bulaşması için idealdir.
Mantar, yalnızca insandan insana bulaşabilen bir hastalık değildir. Bu hastalık aynı zamanda hayvandan insana da bulaşabilmektedir. Bazı mantar türleri insana zarar verir iken bazı türler hayvanlar üzerinde daha çok etkilidir. Mantarlar hayvanlarda genel olarak tüy dökülmesi şeklinde kendilerini göstermektedir.
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge) Tipleri Nelerdir?
Mantar hastalığının yaygın türleri etki alanına göre belirlenmiştir. Aşağıda mantar hastalıkları (cilt, tırnak, saç, genital bölge) türleri ile ilgili detaylar mevcuttur:
- Onikomikoz: Tırnak mantarı olarak da bilinen bu tür genel olarak ayak tırnaklarında görülmektedir. Tırnak ucundan başlayan enfeksiyon zaman içerisinde daha geniş bir alanda görülmektedir. Mantar, tırnakların kalınlaşması ve renk bozulmaları şeklinde kendini gö Onikomikoz yüzünden tırnaklar dayanıksız hale gelmekte ve şekil bozukluğuna uğramaktadır.
- Tinea Pedis: Ayaklarda görülen mantardır. En sık görülen türlerden biri olan ayak mantarı, genel olarak kaşıntı ve döküntüler oluşturmaktadır. Ayak tabanında meydana gelen kuruluk, çatlama ve kalınlaşma bu hastalığın belirtileri arasındadır. Ayak mantarı ayağın dördüncü ve beşinci parmaklarını etkileyerek nemli bir görünüm oluşturmaktadır. Bu tür yüzünden kötü bir koku oluşmakta ve daha da ilerlerse enfeksiyona yol açmaktadır.
- Tinea Cruris: Kasık bölgesinde ortaya çıkan bu mantar kaşıntı ve kızarıklık ile birlikte hissedilmektedir. Tek taraflı olarak ya da çift taraflı şekilde kasıkta ortaya çıkan mantar, cinsel organa da yayılabilmektedir.
- Kandidiyaziz: Vajinal ortamda oluşan mantardır. Vajina ve vulva kısımlarında oluşan bu mantarda kontrol dışı bir yayılma görülmektedir. Şiddetli kaşıntı bu mantarda oldukça yaygındır. Tedavi edilmeyen bu mantar zaman içerisinde diğer bölgelere de yayılabilmektedir.
- Tinea Corporis: Vücudun her türlü bölgesinde ortaya çıkabilecek bir türdür. Genel olarak dairesel kızarıklıklar şeklinde görülmektedir. İlk olarak küçük bir alanda ortaya çıkan mantar, halkasal olarak büyüme gö İltihaplanan mantarda leke ve kızarıklıklar kendini belli etmektedir. Kaşıntı ve dökülmeler de bu hastalığın seyrini belirlemektedir.
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge) Tanısı Nasıl Yapılmaktadır?
Mantar hastalığının tanılaması mantara neden olan mikroorganizmanın saptanmasıyla yapılmaktadır. Bunun için bazı laboratuvar testleri gerekmektedir. Mantar oluşan bölge dikkatli bir şekilde kazınmakta ve alınan örnek mikroskop ile incelenmektedir. Bazı mantarların teşhisi kazıma yolu ile değil özel ışık sistemi ile yapılmaktadır. Vajinal mantar rahatsızlıklarında yeterli miktarda akıntı alınmaktadır. Bu akıntı mikroskop altında lam ve lamel ile incelenmektedir. Bu sayede rahatsızlığın bakteri kaynaklı mı yoksa mantar kaynaklı mı oluştuğu saptanabilmektedir.
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge) Görülme Sıklığı Kimlerde Daha Fazladır?
Mantar hastalığı görülen insanlar aşağıdaki gruplarda daha yaygındır:
- Başka insanlar ile aynı ayakkabıyı, havluyu ya da kıyafeti kullananlar,
- Puberte öncesi dönemdekiler,
- Diyabet rahatsızlığı olanlar,
- Gebeler,
- Aşırı derecede kilolu olan insanlar,
- İleri derece kanser hastalığı taşıyanlar,
- Elleri devamlı ıslak olan insanlar,
- İmmün sistemi düşük olan insanlar,
- Aşırı terleyen kişiler.
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge) Belirtileri Nelerdir?
Mantar hastalığının belirtileri kişinin vücut yapısına bağlı olarak değişmektedir. Yaygın olarak görülen belirtiler aşağıda maddeler halinde belirlenmiştir:
- Deride meydana gelen halkasal kızarmalar,
- Derinin bir kısmında görülen şişlikler,
- Kahverengi, pembe ya da kırmızı olarak görülen cilt lezyonları,
- Ciltte iltihap oluşumu,
- Deride pul pul görünüm,
- Deride sık sık ve sürekli hissedilen kaşınma hissi.
Bu belirtilerin yanı sıra bazı özel mantarlar tırnaklarda şekil bozukluklarına da yol açabilmektedir. Vajinal mantar vajende kızarıklık ve kaşıntı oluşturur iken aynı zamanda akıntıyı da artırabilmektedir. Yüzeyel mantar türlerinde içi sıvı dolu kabarcıklar görülebilmektedir.
Mantar Hastalıkları (Cilt, Tırnak, Saç, Genital Bölge) Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Mantar hastalığının tedavisi etki alanına göre yapılmaktadır. Farklı tedavilerde farklı yöntemlere başvurulsa da genel olarak kullanılan yöntem ağız yoluyla ilaç alımıdır. Ayrıca mantar hastalıkları (cilt, tırnak, saç, genital bölge) için krem, pomat ve losyon gibi ürünlerden de yararlanılmaktadır. İleri derece vakalarda hem ilaç hem de krem yöntemi bir arada kullanılmaktadır. Antifungal krem, antifungal losyon, antifungal şampuan ya da antifungal sprey mantarların yok edilmesi için bire birdir. Uygulanacak ilaç dozu genel olarak mantarların tipine ve şiddetine göre değişmektedir. Mantar hastalıklarının iyileşmesinde verilen ilaçların düzenli kullanımı şarttır. Aksi takdirde mantarların yeniden üremesi gözlemlenebilmektedir.
Vücudun farklı bölgelerine yayılan mantarlar düzenli olarak uygulanan tedaviler sayesinde ortadan kaldırılabilmektedir. Vajinal mantarlar ortalama 10 günde iyileşir iken saç mantarları için bu süre 30-45 gündür. Tırnak mantarlarının iyileşmesi ise ortalama olarak 6 ayı bulmaktadır.