Halk arasında bilinen adı ile Rozasea (gül hastalığı) olan rozasea birçok kişide görülebilmek ile beraber tekrarlayıcı özelliği bulunan bir hastalıktır. Genellikle açık renk cilde sahip olan kişilerde yaşanmak ile beraber esmer tene sahip olan kişilerde de rastlanabilmektedir. Rozasea hastalığı bir cilt hastalığı olup bazı belirtilere de sahiptir.

Rozasea Nedir?

Gül hastalığı ya da gülleme olarak halk arasında bilinen rozasea hastalığı kişinin yüz hattında meydana gelen kızarıklıktır. Tekrarlama ihtimali bulunmakta olan rozasea cilt hastalığı kişinin yüzünün orta kısmında oluşur. Yanak, çene ve burun alanında kendini gösterir. Açık tenli kişilerde otuz yaş sonrasında görülebilen hastalık esmer kişilerde de görülebilmektedir.

Rozasea Neden Olur?

Rozasea cilt hastalığı sık karşılaşılmakta olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Gül hastalığının oluşum sebepleri ile ilgili olarak net bir sebep henüz bilinmemektedir. Rozasea neden olur sorusu sıklıkla sorulmak ile beraber gül hastalığına yakalanan kişilerdeki ortak özelliklere bakılarak sebepleri hakkında yorum yapılabilmektedir. Gül hastalığı neden olur sorusunun yanıtında ortak özelliklere bakılarak varılan sebepler aşağıda yer almaktadır.

Rozasea Belirtileri Nelerdir?

Gül hastalığı diğer adı ile rozasea hastalığı bir cilt sorunu olmak ile beraber yüzün özellikle orta bölgesinde kızarıklık olarak da ifade edilebilmektedir. Halk arasında gülleme adı ile de ifade edilen sorun geçici kızarıklık atakları olan flaşing ile kendini göstermeye başlar. Bunun akabinde ise kalıcı kızarıklıklar, ödemler, tetikleyicilerin oluşması ile beraber alevlenme, iltihaplı sivilceler gibi sorunlarda baş göstermeye başlar. Cilt yağ dokusunda kalınlaşma ve göz bulguları da beraberinde gelen belirtiler arasında yer almaktadır.

Gül hastalığına yakalanan kişilerin ciltleri genel olarak kurudur. Ciltte yaşanan yanma, batma, hassasiyet, ödem ve batma gibi bulgularda rozasea hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Rozasea Tanısı Nasıl Konulur?

Rozasea hastalığı birçok kişide karşılaşılabilen bir durumdur. Yaşanan sorun farklı hastalıklar ile karıştırılabilmektedir. Bunun ile ilgili hekim tarafından yapılan muayenede herhangi bir sorun var ise hekim test talep edebilmektedir. Fakat gül hastalığının teşhisi ile ilgili olarak herhangi bir test ya da benzeri bir işlem söz konusu değildir. Tamamen hekim tarafından yapılacak olan muayene sonrasında teşhis konulmaktadır.

Rozasea Tedavisi

Hekim tarafından gerçekleştirilecek olan muayene akabinde gül hastalığı teşhisinin kesin olarak konulması sonrasında tedavi işlemlerine yer açılır. Hekim tarafından yapılan teşhisin ardından deride demodeks parazit varlığının bulunup bulunmadığına bakılır.

Gül hastalığının yanı sıra bu hastalığa eşlik eden bir başka cilt hastalığının olup olmadığı da değerlendirilir. Hastalığın tedavisinde öncelik kronik alevlenmeyi yatıştırmadır. Bu anlamda hastanın yaşam şartlarında bazı değişimler yapması da önerilebilmektedir.

Tedavi işlemlerinde medikal uygulamaların yanı sıra lazer işlemlere de yer açılmaktadır. Gül hastalığına eşlik edebilecek olan mide, göz ya da gastrointestinal hastalıkların bulunup bulunmadığı da araştırılır. Sorunların yer alması durumunda ilgili bölüm desteğinden de yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra altta yatan sebebi psikolojik sorunlar olması durumunda da ilgili bölüme aktarılabilmektedir.

Rozasea hastalığı tam olarak geçebilen bir hastalık değildir. Zaman zaman tekrarlama riski vardır. Hastaya tetikleyiciler durumunda yaşanabilecek olan durumlar hakkında bilgi verilir.

Sık Sorulan Sorular

Rozasea hastalığı ile ilgili olarak sık olarak sorulan bazı soruların yanıtlarına aşağıda yer açtık.

Rozasea kalıcı bir hastalık mı?

Rozasea cilt hastalığı farklı cilt tipleri ve yaş gruplarında ortaya çıkabilmektedir. Bulaşıcı olmayan gül hastalığı sadece kişide görülen bir sorundur. Gül hastalığı geçici olarak tedavi edilmek ile beraber tetikleyici faktörlere maruz kalınması durumunda tekrarlamaktadır. Bu neden ile geçici olmamak ile beraber tekrarlayıcı etkiye sahip demek doğru olur.

Rozasea hastaları nasıl beslenmeli?

Rozasea hastalığına sahip olan kişiler ile ilgili olarak bazı vitaminlerin alınması önerilmektedir. A ve c vitaminleri bu anlamda son derece önemli olan vitaminler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra yaşanan hastalığa kötü alışkanlıklar da sebep olabilmek ile beraber tetikleyici etki de sunabilir. O sebep ile uzak durulması da tavsiye edilir. Biber, acı soslar, domates, narenciye, çikolata, tarçın, hazır gıdalar, ciğer, yer fıstığı, bazı balık türlerinin yanı sıra kahve de rozasea hastalığında tetikleyici olabilen gıdalar olduğu için tüketilmemesi önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir