Saç Dökülmesi Tanısı Ve Tedavisi

Saçların dökülmesinde uygulanan tedavi dökülme tipine ve dökülmenin şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Saç dökülmesi tanısı sırasında altta yatan nedenler araştırılmakta ve ona uygun bir tedavi protokolü izlenmektedir. Saçlar keratin adlı bir proteinden oluşan yapılardır. Uzama, eski saç hücrelerinin yeni saç hücrelerini ileriye doğru itmesi ile gerçekleştirilmektedir.

Tüyler genel olarak el içi ve ayak tabanı dışındaki her yerde ortaya çıkan yapılardır. İnsan vücudunda hüküm süren tüylerin birçoğu çıplak gözle görülemeyecek kadar miniktir. İnsan vücudunda en fazla kıl baş bölgesinde yer almaktadır. Yetişkin bir insanda 100 bin civarında saç mevcuttur. Fizyolojik olarak saçların günde ortalama 80-100 tanesi dökülmektedir. İnsanın saç kökleri günün hemen her anında büyümeye devam etmektedir.

Her saç tipinin üç aşamadan oluşan bir yaşam serüveni bulunmaktadır. Bu aşamalardan ilki anajen aşamadır. Anajende saç aktif olarak büyümektedir. Bu faz 2 yıl ile 8 yıl arasında bir süreye sahiptir. İkinci faz olan katajen saçın geçiş aşamasıdır. Süresi ortalama 3 haftadır. Telojen fazı son faz olup 3 ay süren bir zamanı kapsamaktadır. Bu dinlenme aşaması sonucunda saç dökülmekte ve yeni saç oluşumu başlamaktadır. Saçın yaşam döngüsünde kişinin yaşı, hastalık ve buna benzer durumlar etkilidir.

Saç Dökülmesi Nedir?

Saçların dökülmesi kişinin kafa derisinde üzerinde yer alan saçların normalden fazla sayıda dökülmesine denmektedir. Sağlıklı bir insanda ortalama 100 bin saç hücresi mevcuttur. Bu saçlar her gün belirli bir yıkama ve tarama işleminden geçmektedir. Bu nedenle günde ortalama 80-100 kadar saç teli dökülmeye uğramaktadır. Bu sayı sağlıklı bir insan için geçerlidir. Dökülen her bir saç teli yeni bir saç teli oluşumuna fırsat vermektedir. Dökülmelerin sayısının artması kişilerde kellik gibi problemlere neden olabilmektedir. Böylesi bir durum ile karşılaşıldığında altta yatan sorunun saptanması önemlidir.

Saç Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?

Saçların dökülmesinin belirtileri kişilerin yaşına ve saç durumuna bağlı olarak değişmektedir. Saç dökülmesinin varlığı genel olarak fiziksel yollardan anlaşılmaktadır. Tarandıktan sonra saçların 100’ün üzerinde dökülmesi, elinizi her attığınızda saç tellerinizin gelmesi, kafanızda açıklık oluşması gibi durumlar saçlarınızın normalden fazla döküldüğünü kanıtlamaktadır. Saçlarınızın normalden fazla döküldüğünü hisseder iseniz gerekli tedaviyi sağlaması için merkezimize başvurabilirsiniz.

Saç Dökülmesi Neden Ortaya Çıkmaktadır?

Saçların dökülmesinin nedenleri aşağıda detaylı olarak incelenmiştir:

  • Genetik faktörler: Kellik olarak adlandırılan kadın ve erkek tipi saç dökülmeleri özellikle saçlı deride görülmektedir. Başın en tepesinde ve önlerinde görülen bölgesel açılmalar her iki cinsiyette de kendini gö Kellik, genetik faktörlerden dolayı gelişmektedir. Bu durumun başlaması ve ilerlemesi kişinin sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir.
  • Deri: Kişilerde mevcut herhangi bir deri rahatsızlığı var ise bu rahatsızlıklar da saç dökülmesine neden olabilmektedir. Rahatsızlıklar arasında sedef, liken, mantar ve egzama gibi problemler yer almaktadır.
  • Bazı hormonal ve kan hastalıkları
  • Beslenme: Saç follikülü canlı bir yapıya sahiptir. Bu follikülün kendisini canlı tutabilmesi ve iyi gelişebilmesi için düzenli olarak beslenme son derece ö Düzensiz beslenme saçları olumsuz etkilemektedir.
  • Endokrin sistem: Kadınlarda oluşan regl düzensizlikleri, fazla kilo alma gibi nedenler saçların dökülmesine neden olabilir.
  • Kullanılan ilaçlar: Bazı hastalıkların tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar saçların dökülmesini artırabilmektedir. Tiroit, diyabet, böbrek üstü gibi rahatsızlıkların ilaçları saçı dö Ayrıca doğum kontrol hapları ve diyet hapları da saç üzerinde olumsuz etkiye sebep olabilmektedir.
  • Doğum: Yeni doğum yapan annelerde sıklıkla saç dökülmesi görülmektedir. Gebelik sırasında hormon artışı yaşanmakta ve bu durum saçları etkilemektedir. Dökülen saç sayısı gebelikte azalsa da doğumdan sonraki dördüncü ay yeniden artmaktadır. Dördüncü ayda olağan saç dökülmelerinden daha fazla saç dökülmesi yaşanmaktadır. Bu durum gebelik ve doğum süreci için normaldir.
  • Kemoterapi süreci: Kanser hastalarına uygulanan kemoterapi saçı dö Tedavi sonrasında saç follikülleri toparlanmakta ve yeniden canlanmaktadır.
  • Stres: Saç, stresli yaşam koşullarından etkilenen bir yapıdır. Bu nedenle kişilerin stresi hayatlarından uzak tutması yerinde olacaktır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Erkek tipi dökülmeler Androgenetik Alopesi şeklinde de adlandırılmaktadır. Saç dökülmesi tanısı ve tedavisi erkek tipi dökülmelerde klinik görünüme göre yapılmaktadır. Erkek tipi dökülmeler akut olarak gelişmekte ve hızlı ilerlemektedir. Erkek tip dökülmelerde ilk olarak başın üst kısmında açıklık oluşmaktadır. Bu açıklık zaman içerisinde ön hat çizgisine ve geriye doğru yansımaktadır.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Kadın tipi dökülmeler genetik faktörlere bağlı ortaya çıkabileceği gibi stres sonucu da oluşabilmektedir. Günümüzde pek çok kadının şikâyet ettiği kadın tipi saç dökülmeleri özellikle insülin direnci olanları ve polikistik over hastalarını etkilemektedir. Bunlara ek olarak böbrek üstü bezi rahatsız olan kadınlarda ve androjenik hormon artışı yaşayanlarda da kadın tipi dökülme görülmektedir. Kadın tip dökülme de erkek tip dökülmeye benzer şekilde gerçekleşmektedir. Tepe bölgesinde oluşan açıklık zaman içerisinde ön hat çizgisine kadar yayılım gerçekleştirmektedir. Tedaviye yardımcı olacak bazı kan tetkikleri yapılmaktadır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesinin engellenmesi saç yapısını bozan kaynaklardan uzak durulması ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu kaynaklar arasında saç kurutma makinelerinden maşalara, saçı sıkı örmelerden kimyasal ürünlere kadar pek çok malzeme yer almaktadır. Saç dökülmesini önlemek için saçın kendi rengini kullanmak daha faydalı olacaktır. Saça aşırı sıcak ya da aşırı soğuk su uygulamamak da saçı korumak için önemli seçeneklerdendir.

Saç tipleri için tasarlanan doğal şampuanlar saç sağlığını artırmak açısından önemlidir. Saçların kopmaması için saça uygun bir fırça kullanmak ve nazik şekilde taramak oldukça önemlidir. Saçların ıslak şekilde taranmaması da kopmasına engel olacaktır.

Saç Dökülmesi İçin Uygulanan Tedavi Nedir?

Saç dökülmesinin tedavisi saçın dökülme nedenine bağlı olarak değişmektedir. Dökülme nedeni bir hastalık ise ilk olarak bu hastalığı bir çözüme kavuşturmak gerekmektedir. İhtiyaç halinde tedavi için mezoterapi ya da kök hücre tedavisi uygulanabilmektedir. Ayrıca PRP yöntemi de saç dökülmesi tanısı ve tedavisi açısından bir hayli etkilidir. Aşağıda saç dökülmesi açısından uygulanabilecek tedavi detaylarına yer verilmiştir:

  • Saç mezoterapisi sayesinde kıl kökü tarafından ihtiyaç durulan vitaminler karşılanmaktadır. Bu yöntemde aminoasitler saçlı deriye uygulanmaktadır. Serum sayesinde lokal bir kan akımı yapılmaktadır. Peptitler deriyi ve kökleri beslemektedir. Mezoterapi sayesinde saç büyümesi hızlanmakta ve kıl kökleri güçlendirilmektedir.
  • PRP yöntemi ile kişinin kendi kanından hazırlanan ürün kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde elde edilen büyüme faktörleri saça enjekte edilmekte ve hücreler uyarılmaktadır.
  • Kök hücre tedavisinde yoğun bir büyüme söz konusudur.
  • Ayrıca çeşitli haplar, şampuanlar ve losyonlar kullanılmaktadır.
  • Saç lazeride son dönemlerde yoğun kullanılmaktadır.