Akne Skarı
Akne Skarı (Sivilce İzi)
Akne izi problemi cinsiyet ve yaş grubu fark etmeksizin bir çok kişide görülebilen problemler arasında yer almaktadır. Özellikle ergenlikle beraber cildin yağ tabakasının yeterince temizlenememesi ve gözeneklerin tıkanması ile beraber sivilce oluşumu gözlemlenebilir. Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşmuş olan sivilceler zaman içerisinde iyileşmektedir. Ancak bazılarının diğerlerinden daha derin olması iyileştikten sonra bölgede iz kalmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu izlere akne skarı adı verilmektedir. İyileşmiş ancak bölgede iz kalmış duruma ameliyatsız iyileştirici medikal estetik yöntemlerle çözüm aranmaktadır.
Akne İzleri Neden Oluşur?
Akne izleri oluşma sebebi genelde karşılaşma sıklığına göre;
- Genetik sebepler
- Sivilcelerin sıkılması
- Aknenin şiddeti
Bu sebepler arasında gösterilebilir. Özellikle derin olan sivilceler iyileştikten sonra yanak, omuz ve sırt derisinde çukur yapılar görülebilir. Sağlık açısından aslında önemli bir sorun teşkil etmiyor olsa da estetik açıdan hoş görünmüyor olması sebebiyle bu izlerden kurtulunmak istenir.
Akne İzleri Oluşmaması İçin Alabileceğimiz Önlemler Nelerdir?
Akne izleri oluşmadan önce alınacak önlemler; şu şekildedir.
- Düzenli olarak cilt bakımı yaptırmak ve cildi temiz tutmak
- Cilt üzerinde oluşan sivilcelerle oynamamak, oluşan yara izlerini kaşımamak ve kabuklarını kaldırmamak
- Sivilcelerin cildin hormon ve yağlı görüntüsü dolayısı ile oluştuğu fark edildiğinde alternatif yöntemler uygulamak yerine bir uzmana giderek destek almak
Uygulanabilecek yöntemler arasında yer almaktadır. Ancak bazı durumlarda bu öneriler de işe yaramayabilmektedir.
Sivilce İzlerinin Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
Sivilce izlerinin tedavisinde kullanılan yöntemler;
- Kimyasal peeling
- Fraksiyonel lazer
- Altın iğne
- Dermapen
Bu yöntemler arasında bulunmaktadır.
Sivilce İzi Tedavisinde Kesin Başarı Var Mıdır?
Sivilce izi tedavisinde kesin başarı uygulamaların düzenli şekilde yapılması ile söz konusu olabilir. Dermapen tedavileri cildin hem yenilenmesine olanak sağlar hem de yara izlerinin kapanması konusunda cilde fayda sağlar. İşlemlere düzenli devam edildiğinde ve cilt bakımları aksatılmadığında sivilce tedavisi başarılı şekilde sonuç vermektedir.
Kimyasal Peeling İle Sivilce İzi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kimyasal peeling ile sivilce tedavisi cilt üzerinde uygulanan ürünlerle ciltte bilinçli bir şekilde yaratılan hasarlarla cildin tekrar kendisini onarması şeklinde kendisini göstermektedir. Akne skarı da özellikle kimyasal peeling yöntemiyle azalan ve başarılı sonuçların alındığı çalışmalar arasındadır.
- Gebeler ve emzirenler dışında; kan sulandırıcı ilaç kullanmayan herkese bu yöntem uygulanabilir.
- TCA başlıca peeling bileşenleri arasında yer almaktadır.
- Uygulama sonrasında ciltte kabuk oluşumu gözlemlenir ve üst deri soyularak alttan pembe renkli deri kendisini gösterir.
Kimyasal peeling uzun yıllardır kullanılan yöntemler arasında bulunmaktadır.
Fraksiyonel Lazer ile Akne İzi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akne izi tedavisinde fraksiyonel lazer sivilce veya akne izi problemi yaşayan kişilerin ameliyatsız ve acının minimize edildiği bir uygulama olduğu için en çok tercih ettiği yöntemler arasında yer almaktadır. Hekimin vermiş olduğu ilaçlar ve tedavi yöntemi ile beraber kullanıldığında fraksiyonel lazer oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Aşağıda belirtildiği şekilde uygulama sağlanmaktadır.
- Vücuttaki sivilce izi yoğunluğuna bağlı olarak hasta için bir program belirlenir.
- Deri üzerine sterilizasyon sağlandıktan sonra uygun başlıklar ile deride mikron düzeyinde sütunlar açılmaktadır.
- İşlem aynı zamanda cilt üzerindeki kolajen üretimini de desteklemekte cilt bir hafta içerisinde kabuklanarak soyulmaktadır.
- 3-4 seanslık tedavinin ardından kişi sivilce izlerinden büyük ölçüde kurtulur.
Fraksiyonel Lazer Yöntemi Acı Verici Midir?
Fraksiyonel yönteminin acısı çok hafiftir. Deri altında ısı verilirken deri yüzeyinde soğutucu hava veren cihazlar kullanıldığı için hasta hafif bir ısı hisseder. Bununla beraber yüzünde karıncalanma gibi birkaç saniye sürecek farklılıklar gözlemlenebilir.
Fraksiyonel Lazer Yöntemi Hangi Bölgelere Uygulanır?
Fraksiyonel lazer uygulanabilecek bölgeler cilt üzerinde sivilce izi oluşumunun görüldüğü bölgelerdir. Elbette;
- Yüz bölgesi yağlanmaya bağlı olarak akne oluşumunun en fazla olduğu bölgeler arasındadır
- Omuzlar
- Sırt
çeşitli sorunlar neticesinde sivilce oluşumunun gözlemlenebildiği vücut bölgelerimiz arasındadır. İşlem sonrasında ise hasta 3-5 gün içerisinde iş hayatına kaldığı yerden devam edebilir.
Fraksiyonel Lazer Yöntemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Fraksiyonel lazer yöntemi sonrası dikkat edilmesi gerekenler;
- Doktorun işlem sonrası vermiş olduğu yağsız nemlendirici özelliği bulunan ilaçları kullanarak kuruyan derinin yara olmamasını ve cildin hasar görmemesini sağlamak
- Cildi güneş ışınlarından ya da herhangi bir ışını görebilecek bölgelerden uzak tutmak
- Hekimin önermiş olduğu güneş kremini kullanmak
- Uygulamaya bağlı olarak cilt yüzeyinde oluşan kabukları soymamak
- Sıcak ortamlardan kaçınmak
Bu yöntem sonrasında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır.
Fraksiyonel Lazer Yöntemi Sırasında Cilde Nasıl Bakım Yapılmalı
Fraksiyonel lazer sırasında cilde bakım yine hekim önerisi ile alınmış olan özel solüsyon ve temizleyicilerin cilde uygulanması usulü ile olmalıdır. Kesinlikle glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durulmalı ve cilde de yağ bazlı olmayan ürünler uygulanmalıdır. Makyaj yapmaktan kaçınılması da iyileşmeye yardımcı olacak unsurlar arasında yer almaktadır. Böylece cildin uygun ürünler ile acı vermeden yumuşak bir şekilde soyulması söz konusu olabilmektedir. Akne iz tedavisi bu adımlar uygulandığında fraksiyonel lazer yöntemi ile kısa bir süre zarfı içerisinde sonuçlanabilmektedir.
Altın İğne Yöntemi Ile Akne Tedavisi
Altın iğne radyofrekans tedavisi fraksiyonel lazer metoduna alternatif olarak geliştirilen leke ve yara izi tedavisinde kullanılan bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemde hasta cildine radyofrekans uygulanır. Bu yöntem altınla kaplanmış iğnelerin ciltten içeri girmesi ve orada ısı oluşturmasını ifade etmektedir. Kolajen üretimi burada da son derece önemlidir. Özellikle genç yaşlarda akne iz tedavisi çok daha hızlı sonuç veriyorken, yaş almış kişilerde artık kolajen üretim seviyesi düştüğü için daha yavaş yanıt alınacaktır