Akne Sivilce Tedavisi
Akne tedavisi için çeşitli metotlar kullanılabilmektedir. Deri içerisinde yağ bezlerinin ürettiği yapının deriden dışarı atılamaması ve kanalın deri yüzeyindeki ağzının kapanması, dermatologların komedon adını verdiği yapıların oluşma sebebidir. Bu yapılar zaman içerisinde enfekte olduklarında akne adını alırlar. İçi iltihap dolu ve bakteriler tarafından enfekte olmuş olan akneler, çeşitli boyutlarda ve kimi zaman ağrı da yapabilen türleri ile her birimizin hayatında en az bir defa tecrübe ettiği problemler olarak karşımıza çıkarlar. Akne tedavisi sorunun ne kadar ciddi olduğuna bağlı olmak üzere birçok şekilde uygulanabilir.
Akne Nedir, Neden Oluşur?
Akne oluşum sebebi gözeneklerin deriye açılan yüzeyinin kapanması, kanal içerisinde salgılanan yapıların deri yüzeyine çıkamayarak içeride birikmesi ve oradaki bakteri sayısının artmasıylada şişlik meydana getirerek deride kabarıklıklar oluşturmasıdır. Komedon yapılarının enfeksiyona uğramış halleri sivilce olarak adlandırılmakta ve yalnızca yüzde değil başka birçok bölgenin cildi üzerinde de bu unsurlar görülebilmektedir. Dışarıdan bakıldığında kabarık, kızarık ve irin içeren yapıları ifade ederler. Üzerlerine dokunulduğunda içerisinden irin sızabilir. Bu yapılar, yaşam kalitemizi düşüren ve dışarıdan da estetik görünmeyen deri problemleri olarak bilinirler. Birçok etken akne oluşumuna sebebiyet verse de genellikle en çok karşımıza çıkan unsurlar aşağıda yer aldığı gibidir.
- Genetik faktörler
- Cildin yağlanmaya meyilli olması
- Cilde yeterince iyi temizlenemediğinden aşırı yağlanması ve buna bağlı olarak kanalların kapanması
- Aşırı karbonhidrat içerikli beslenme
- Çeşitli deri hastalıkları
- Hormonal problemler
- İncelenmeden yüze sürülen kozmetik ürünler
Ciltte akne oluşumuna sebebiyet veren unsurlar arasında yer almaktadır. Bazı kişilerde diğerlerine kıyasla çok daha fazla akne gözlemlenebilir.
Sivilcelerin Azaltılması İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?
Sivilcelerin azaltılması için birçok yöntem kullanılmaktadır.
- İlaç tedavisi
Sivilcelerin yok edilmesi konusunda hekimler tarafından verilecek olan ilaçlar hem bakteri oluşumunun engellenmesine, enfeksiyonun yok olmasına ve yağlı görünümün azalarak cildin kurumasını sağlamaktadır. Akne tedavisinde kişinin cilt durumu baz alınarak kullanılabilecek birçok ilaç bulunmaktadır. Elbette ki ilaç kullanımı için hekim reçetesi şarttır. Dolayısı ile sürekli tekrarlayan ve geçmeyen bir durum ile karşı karşıyaysanız mutlaka hekim desteği almak ve antibiyotikler kullanarak mevcut sorunu tedavi altına almanız gerekmektedir. Dirençli durumlarda retinoik asit grubu içinde geçen ilaçlar reçete edilebilir. Bunun dışında hekim desteği ile beraber komedon aşamasında cilt bakımı ve kimyasal peeling kullanılabilir. Söz konusu akneler yok olduktan sonra ciltteki izleri temizlemek için ise birçok tedavi yöntemi mevcuttur.
- Lazer ve IPL sistemleri
Aktif akne tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadırlar. Nd-YAG lazer ve IPL sistemleri seanslar halinde uygulanmaktadır. IPL uygulaması haftada 1-2 kez kez olacak şekilde toplamda 5-6 seans yapılmaktadır. Çeşitli dalga boyundaki filtreler kullanıldığından aynı seans içinde birden fazla başlık ile işlem yapılıyormuş gibi olmaktadır. Tedavinin amacı bakteri sayısını ve kızarıklığı azaltmaktır.
- Probiyotikler
Tedavilere yardımcı olarak çeşitli probiyotiklerde reçete edilmektedir.
- Kimyasal peeling
Salisilik, mandelik asit ve laktik asit peelingler kullanılabilir. Haftada 1 kez olacak şekilde 5-6 seans uygulanır.