Botulinum Toksin
Botulinum Toksin Uygulamaları (Üst Yüz, Alt Yüz, Masseter)
Botulinum Toksin yaptırmak özellikle yaş almış olan ciltlerde mucizevi bir nitelik göstermesi ile yıllardır tercih edilen bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Cildin gerginleştirilmesi, kırışıklık ve sarkıkların önüne geçilmesi, botulinum toksin dolgu ile beraber uygulanması halinde oldukça taze ve hacimli görünen bir cilt belirli bir yaştan sonra herkesin hayali desek hiç de yanılmış olmayız. Botulinum toksin kasları hedef almakta ve sinirsel iletimi durdurarak kas kasılmasını yavaşlatan ve bazen de terlemeyi önleyici olarak kullanılan bir maddedir. Madde kalıcı değildir ve vücutta etkisi zamanla kaybolur. Botulinum toksin uygulamaları 4-6 ay arası etkilidir.
Botulinum Toksin Kimlere Yapılır?
Botulinum Toksin yapılabilecek kişiler;
- Aşırı terleme sorunu olan bireyler
- Yüzünde herhangi bir bölgede kırışıklık ya da çizgi sorunu olanlar
- Yüz yapısından memnun olmayanlar ve daha gergin görünmesini isteyenler
- Bazı bölgelerde sarkma problemi yaşayanlar
Botulinum Toksin yaptırmayı tercih edebilmektedir. Elbette bu tıbbi bir uygulama olduğundan herkese işlemin uygulanması mümkün değildir. Gebeler, emziren kişiler, başta yüz bölgesi olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde felç geçirenler ve enfeksiyon sorunu yaşayan kişilerin bu uygulamayı yaptırmamaları gerekmektedir. 18 yaşının altında olan kişilerde de yasal olarak işlem yapma yetkisi bulunmamaktadır.
Botulinum Toksinin Yan Etkileri Bulunur Mu?
Botulinum Toksinin yan etkileri kişinin yaşına, vücudunun hassasiyetine ve hangi bölgeye ne oranda Botulinum toksin yapıldığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İşlem sırasında kişinin hissetmemesi adına anestezi içeren kremler kullanılabilmektedir. Bununla birlikte işlem sonrasında;
- Uygulamanın yapıldığı bölgede çok küçük morarma
- Ağrı hissi
- Ödem
- Hareket edildiğinde oluşan sızlama hissi
Yaşanabilir. İlk birkaç gün bazı kişilerde şişlik tahmin edildiğinden de fazla olabilmektedir. Bu durumlar için hekimler hastalara mutlaka bu durumu önleyici ilaçlar verebilmektedir.
Botulinum Toksin Cilde Hacim Kazandırır Mı?
Botulinum Toksin cilde hacim kazandırması gibi bir durum söz konusu değildir. Ne yazık ki bu durum ameliyatsız yüz germe ve estetik uygulamaları arasında bilinen bir yanlıştır. Botulinum toksin sinirleri hedef alan ve kaslarda gevşemeye sebep olan bir maddedir. Dolayısı ile cilde hacim kazandırma gibi dolgu maddesi etkisi yapmaz. Ancak dolgu ile beraber kullanılabilir.
Üst Yüze Botulinum Toksin Nasıl Uygulanır?
Üst yüz için Botulinum Toksin yaşın ilerlemesi ile beraber ihtiyaç duyulan bir durumdur. Kaşlar ve alın bölgesinde yaşlanmaya bağlı olarak da veya henüz yaş alma durumu oluşmadan çeşitli kırışıklar, çizgiler ve sarkmalar görülebilir. Ameliyat olmadan düzenli seanslar ile bu durumun çözümlenebilmesi mümkündür.
- Kaşların arasında
- Alın bölgesine
Botulinum Toksin işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun için hekim tarafından hazırlanan enjeksiyonun doğru açı ile kritik bölgelere uygulanması gerekir. Bu aşamada hekim botulinum toksin maddesini hazırladıktan sonra
- Kişinin işlem bölgesinin sterilizasyonu sağlanır.
- Acı hissetmemesi için anestezik madde uygulanır ve cilt üzerinde etki gösterene kadar beklenir.
- Bu süre ortalama olarak 15-20 dakikayı bulabilir.
- Bu aşamadan sonra enjeksiyon hastanın yüz hatlarına uygulanmakta, tamamen hekimin tecrübesine bağlı olarak oldukça doğal görünecek bir işlem yapılmaktadır.
- İlgili bölgelere küçük dokunuşlar halinde botulinum toksin uygulandıktan sonra hasta merkezden ayrılabilir.
Göz Çevresi İçin Botulinum Toksin Nasıl Uygulanır?
Göz çevresi Botulinum Toksin özellikle kaz ayakları bulunan kişiler için bir kurtuluş niteliğindedir. Yıllar içinde hem yaş alma hem de stres ve yaşam koşulları gibi durumlar cildimizde kırışıklıkların artmasına, çizgi oluşumlarına ve sarkmalara sebebiyet verebilmektedir. Botulinum Toksin uygulamaları bu sorunun önüne geçmek için kişiye fayda sağlar.
- Kaz ayaklarına ve göz çevresinde oluşan kırışıklıkların önlenmesinin adına oldukça milimetrik dokunuşlar ile botulinum toksin uygulanmalı
- Göz çevresi çok daha hassas bir bölge olduğundan işlem kesinlikle kliniklerde gerçekleştirilmeli
- Hekim tarafından mimiklerin kaybının engellenmesinin adına botulinum toksin maddesi profesyonel ve doğru şekilde uygulanmalıdır.
- İşlem sonrasında sterilizasyon sağlandıktan sonra hasta günlük hayatına devam edebilir.
Alt Yüz İçin Botulinum Toksin Yapılabilir Mi?
Alt yüz için botulinum toksin son yılların en çok konuşulan konuları arasında yer almaktadır. Botulinum toksin uygulaması geliştirildiğinde üst yüz bölgesi için bu uygulamanın yapılması planlanmıştı. Dolayısı ile uzun yıllar boyunca alt yüz bölgesine herhangi bir botulinum goksin işlemi gerçekleştirilmedi. Nefertiti botulinum toksini başta olmak üzere pek çok botulinum toksin uygulama çeşidi artık cilt üzerinde etkili olmaktadır. Boyun ve dekolte bölgesinde, çene kasları üzerinde ve nazolabial bölgede de botulinum toksin uygulaması mutlaka bu alanda eğitim almış ve oldukça tecrübeli birisi tarafından yapılır.
Masseter Botulinum Toksin Nedir, Nasıl Uygulanır?
Masseter Botulinum Toksin uygulaması alt yüz için özellikle geliştirilmiş olan bir uygulamadır ve işlem tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Masseter Botulinum Toksin ismini masseter kasından almaktadır. Çene estetiği sırasında ameliyatlı birçok uygulama yapılabileceği gibi ameliyatsız olarak da vücutta çeşitli uygulamaların yapılabildiği görülmektedir. Çene bölgesinin botulinum toksin yolu ile küçültülmesi de bu duruma örnektir.
- Çene kaslarının işlem uygulanarak keskin görüntüden uzaklaştırılması ve özellikle kadınlarda daha feminen bir görüntü yaratması amaçlanmıştır
- Aynı metot ile buradaki sarkma, kaslarının uyarılması ile de giderilebilmektedir.
Botulinum Toksin Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Botulinum Toksin uygulaması sonrası dikkat edilmesi gerekenler;
- Uygulama sonrasında hamam ve sauna gibi oldukça sıcak olan bölgelerden uzak durulmalıdır.
- Solaryum bu dönemde tercih edilmemesi gereken uygulamalardandır.
- Olası kas spazmını artırması yönü ile sigara ve alkol gibi maddeler de kesinlikle kullanılmaması gereken maddeler arasında yer almaktadır.
- Uygulama sonrası belli bir süre masaj, başı öne ve geriye doğru eğme ve yatar pozisyona gelmemek gerekir.
- Botulinum Toksin uygulamaları belirli bir süre etki ettiğinden vücut üzerindeki etkisi azalmış olması halinde yeniden uygulama yaptırılmalıdır.
Uygulama kişilerin yapılarına bağlı olarak yılda 2-3 kez uygulanmalıdır.